top of page

Qui és l'Àngela Ruiz Robles?


Avui fa 121 anys que va néixer la precursora de l’actual llibre electrònic, l’Àngela Ruiz Robles. Nascuda l’any 1895 a Villamanín (Lleó), l’Àngela va estudiar Magisteri i va dedicar tota la seva carrera professional a la docència. Un bon exemple de la seva dedicació va ser l’acadèmia pròpia que va obrir a Ferrol i les classes d’alfabetització gratuïtes que va impartir als obrers de la zona poc abans de la seva jubilació. Però a més de donar classes, també escrivia, donava conferències i va publicar un total de 16 llibres on recollia gran part de la seva obra científica.

Àngela Ruiz Robles i l'Enciclopèdia Mecànica

Font: imatges lliures de drets de Google

Entre 1944 i 1949 l’Àngela va realitzar varis projectes, però el que li acabaria donant un reconeixement estatal va ser la invenció del que ella anomenava Enciclopèdia Mecànica. Es tracta d’un mecanisme que consta de dues parts:

  • D’una cara, tenia una bobina on s’enrotllaven els temes de les assignatures.

  • De l’altre, uns botons amb l’abecedari i els números amb els que es podien realitzar operacions simples i crear textos.

L’any 1949 va patentar el seu invent, que actualment és conegut com l’antecedent més proper del “e-book”. El seu propòsit era que els nens i nenes anessin menys carregats de llibres a l’escola a la vegada que volia facilitar i motivar el seu aprenentatge. Tot i la bona acceptació que va tenir l’Enciclopèdia Mecànica davant les autoritats educatives, mai va aconseguir el finançament per dur-la a terme.

El seu reconeixement per aquest invent arriba l’any 1952, quan rep la Medalla d’Or i Diploma a la 1a Exposició Nacional d’Inventors Espanyols. Tot i així, anys enrere (1947) ja havia aconseguit la Creu d’Alfons X el Savi en reconeixement per la seva feina social i pedagògica dins el sector d’innovació de l’educació.

Tot i que finalment l’Àngela no va aconseguir el finançament necessari per tirar endavant el seu projecte, el seu és un bon exemple de com una dona pot anar a contracorrent de la seva època i ser reconeguda per les seves idees.

 

Homenatge a les xarxes socials

En motiu de l'aniversari del seu naixement, l'equip de Google ha preparat un Doodle especial per aquesta data, que estarà present durant tot el dia d'avui a la seva página principal.

 

 

Aquest lloc web té la finalitat d'ampliar els continguts donats a classe de Tecnologia de 1er de l'ESO. 

 

Aquí podreu trobar continguts tant per a alumnes com per a l'equip docent, que no tan sols us seran útils dins l'àmbit tecnològic sinó que també us ajudaran a fomentar la coeducació dins i fora l'aula.

 

Us convido a compartir les informacions que més us agradin i fomentar el diàleg als comentaris. Totes les opinions són benvingudes!

 sobre el blog: 

 Eduard baeza 

 Núvol d'etiquetes: 
No hay tags aún.
 últimes entrades: 
 últimes entrades: 
 Visita els meus vídeos!: 
  • YouTube - Black Circle
 Visita els meus vídeos!: 

Deixa el teu comentari

bottom of page